Bratislava
18. augusta (TASR) - Každé ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou
dôkladne umyť. Na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody,
maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka môžu na človeka číhať
mnohé parazity. Riziko predstavuje aj kontaminovaná voda, zle umytá
alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody nachádzajúce sa blízko zeme v
záhrade. Upozornili na to lekári Národného ústavu detských chorôb
(NÚDCH). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Dana Kamenická.
Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň podotkol, že parazity na spomínanom ovocí môžu prenášať lesné zvieratá ako napríklad líška. "Pozor
treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi - psom, mačkou a
inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka," dodal Bartoň.
Najznámejším parazitárnym ochorením je podľa verejného zdravotníka a
hygienika NÚDCH Michala Adamišina toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom
prenosu Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka,
ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. "Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma," priblížil Adamišin.
Zároveň ozrejmil, že v NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov v 12 hospitalizáciách. "V
anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť
pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v
anamnéze prítomné," doplnil Adamišin.
Ďalším ochorením je napríklad echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. "Dôležité
je vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. V NÚDCH
sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s
echinokokózou tri hospitalizácie," podotkol verejný zdravotník a hygienik.
Lekári odporúčajú po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred
akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami si ruky umyť vodou a
mydlom. Rovnako je dôležité, aby pri manipulovaní s ovocím a zeleninou
bolo náčinie pred používaním čisté a umyté. "Počas rastu ovocia a
zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých
produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať
ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami," uviedol Adamišin.
Zároveň kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo
preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých
produktov. Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti
podľa odborníkov z NÚDCH zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A,
norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a
Staphylococcus.